Onze missie

felica.jpg

In 2005 kwam dr. An Vercoutere in het kader van haar studies geneeskunde en gynaecologie in contact met de ngo Felica uit het West-Afrikaanse land Guinee. De warmte en het enthousiasme waarmee de organisatie (tiener)moeders en (wees)kinderen ondersteunde, raakten haar diep. Ze besloot om Felica te helpen. Zo ging ze aan de slag in het eenvoudige weeshuis van de organisatie en werkte ze als arts in een ziekenhuis in Conakry. In België was ze de drijvende kracht achter heel wat benefietacties voor Felica.

Dat resulteerde in de bouw van een nieuw weeshuis in een buitenwijk van de hoofdstad, waar een 60-tal kinderen terechtkon. Daarnaast werd ook een netwerk van pleeggezinnen opgezet. In ruil voor wat financiële hulp nemen zij weeskinderen in huis. Momenteel wordt een 700-tal kinderen op die manier opgevangen.

Vijf jaar nadat ze Felica leerde kennen, besloot Anneke om samen met enkele andere vrijwilligers de vzw Aniké op te richten. Doel van Aniké - dat ‘dankje’ betekent in één van de dialecten van Guinee - was om gestructureerder en efficiënter te kunnen werken. Er werden extra partners gezocht ter plaatse en drie pijlers gedefinieerd waarrond gewerkt zou worden: gezondheidszorg, de strijd tegen vrouwenbesnijdenis en empowerment.

Hoe Aniké het verschil probeert te maken? Onze organisatie gelooft dat échte verandering van onderuit komt en alleen kan werken met de steun van de mensen van Guinee zelf. Daarom bundelt Aniké de krachten met lokale partners, die de situatie ter plaatse kennen en op de hoogte zijn van mogelijke gevoeligheden. We maken er ook een erezaak van dat elke gedoneerde euro bij onze projecten terechtkomt. Er blijft onderweg niets plakken. En misschien nog wel het belangrijkste: Aniké definieert ‘ontwikkelingssamenwerking’ niet in termen van ‘hulp geven’, maar als een ‘ontmoeting tussen culturen’, waarbij elke partij iets bijbrengt aan de andere.